Teollisuuden ja tuotannon uusimmat uutiset

CNC-jyrsintä takaa millintarkan tuotteen

Auto- ja elektroniikkateollisuus ovat tietokoneohjauksella valmistettujen tuotteiden suurkuluttajia. Isokirjainlyhenne CNC tulee sanoista Computerized Numerical Control. Sillä metodilla tehdään monenlaisten metalli- ja muoviesineiden sorvausta ja jyrsintää. Tietokoneellistetusta työstöprosessista käytetään nimitystä CNC-koneistus. Tekniikkaa voidaan käyttää niin yksittäisiin esineisiin kuin sarjatuotantoonkin.

Miten prosessi etenee

Tilaus toimitetaan moderniin ja automatisoituun numeerisen ohjauksen työstökeskukseen. Usein tilaus on digitaalinen kolmiulotteinen piirros. Mikäli asiakkaalla ei tällaista ole, voidaan piirros tehdä myös työstökeskuksessa. Piirroksen jälkeen analysoidaan työstettävät materiaalit. Koneet on ohjelmoitava numeerisesti paitsi piirroksen, myös materiaalin mukaan. Koneiden ohjelmointiin käytetään tavallisesti CAM-ohjelmistoja, joihin kuuluu myös WinCam-ohjelmisto, jota käytetään erityisesti sorvauksessa. Tavallisimpia jyrsittäviä materiaaleja ovat teräkset, alumiini, kupari, messinki ja pronssi. Näiden lisäksi voidaan jyrsiä erilaisia muovilaatuja, komposiitteja ja lasia. Puun sorvaaminen ja jyrsiminen tapahtuu eri koneilla kuin metallien ja muovien.

Työ etenee karkeasta hienoon siten, että aluksi materiaalista leikataan sopivat palat. Seuraavaksi palat sorvataan. Joskus sorvaus riittää lopputulokseksi. Kaikkein isoin hienosäätö tapahtuu kuitenkin jyrsinnällä ja lastuavalla jyrsinnällä. Jälkimmäisellä päästään millin murto-osien tarkkuuteen. Muovien ja komposiittien kohdalla jyrsintä on hyvin tavallinen työmuoto. Riippuen siitä, miten kolmiulotteinen lopputulos halutaan, määritellään CNC-jyrsintä kolme-, neljä- tai viisiakseliseksi.

Yksilöllistä palvelua

Moderni ja automatisoitu CNC-työstökeskus on joustava palvelussaan. Siellä voidaan tehdä niin isoja sarjoja kuin yksittäisiä osiakin. Tuotteen hinta määräytyy valmistusmateriaalin, aihion koon, työstövaiheiden määrän ja työstön tarkkuuden mukaan. Koneistuksessa tärkeää on nerokas ohjelmointi, sillä se voi säästää tuotantokustannuksia merkittävästi, jos ylimääräisiä liikesarjoja ei ole välissä.

Tilauksen tekemisessä kannattaa miettiä tarkkaan, onko kyseessä vain tämä yksi sarja vai tullaanko tilaus kenties uusimaan tulevaisuudessa. Tilauksen uusiminen on nimittäin edullisempaa, kun ohjelmointi on jo koneiden muistissa. Tilattavien sarjojen koko saattaa vaihdella muutamasta kymmenestä muutamaan tuhanteen kappaleeseen. Esimerkiksi kahdenkymmenen kappaleen sarjaa voidaan jakaa tehtäväksi pitkin vuotta, jos se on tuotantoprosessin kannalta paras ratkaisu.

Olipa sitten kyseessä CNC-jyrsintä tai CNC-sorvaus, asiakas voi pyytää työstökeskuksesta myös tuotteen viimeistelyä. Viimeistely voi olla vaikka lakkaus, maalaus tai sinkitys.

Koska tekniikka kehittyy koko ajan, saattaa nykypäivänä työstökeskus tarjota myös 3D-tulostusta. Nokopa Oy on tilauskonepaja Lahdessa.


jaa