Teollisuuden ja tuotannon uusimmat uutiset

Teräsrakenteet mahdollistavat monipuolisen ja ekologisen rakentamisen

Teräksen käyttö rakentamisessa on melko uutta sillä materiaali itsessäänkin on vain hieman yli sata vuotta vanha. Nykyään teräs on kuitenkin hyvin yleisesti käytetty materiaali, jonka suosiota selittää monta asiaa. Teräsrakenteet ja hitsatut rakenteet ovat suosittuja erityisesti suuremmissa rakennuksissa, kuten erilaisissa halleissa, julkisissa tiloissa, silloissa ja asemarakennuksissa. Lue tästä artikkelistani tarkemmin siitä miten terästä valmistetaan ja miksi se on hyvä materiaalivalinta.

Mitä teräs oikeastaan on?

Teräs on valmistettu raudasta ja hiilestä. Sen hiilipitoisuus on alle 1,7%, jotta sitä voidaan takoa. Teräksen ominaisuuksia voidaan muokata sen mukaan kuinka paljon hiiltä ja muita aineita se sisältää. Muita aineita voivat olla esimerkiksi pii, nikkeli ja kromi. Tarpeeksi kromia sisältävää terästä kutsutaan ruostumattomaksi teräkseksi. Terästä voidaan luokitella erilaisiin kategorioihin sen ominaisuuksien, käyttötarkoituksen tai koostumuksen mukaan. Ruostumaton teräs on varsin uusi keksintö ja se onkin yleistynyt rakentamisessa vasta 1900-luvun loppupuolella. Nykyään Suomi on yksi maailman suurimmista ruostumattoman teräksen valmistusmaista.

Miksi teräs on fiksu valinta?

Teräs on monella tapaa viisas valinta rakentamiseen. Se on hyvin kestävä ja huoltovapaa materiaali. Kestävyyden lisäksi se on kevyttä, verrattuna esimerkiksi betoniin. Teräsrakenteet siis mahdollistavat kevyiden rakennusten rakentamisen, joka taas vaikuttaa edullisesti moniin muihin asioihin. Rakenteiden pystyttäminen on nopeaa ja yksinkertaista, jolloin voidaan säästää kustannuksissa. Kantavuutensa lisäksi teräs kestää tulta ja erilaisia sääolosuhteita erinomaisesti. Se ei lahoa eikä homehdu. Kyseisiä rakenteita valmistaa esimerkiksi Rautalaaki Oy.

Tämä materiaali on myös helposti muokattavissa hyvinkin erilaisiin tarpeisiin. Siitä on helppo valmistaa eri kokoisia ja mallisia osia ja niitä voidaan tarvittaessa muokata vielä jälkeenpäinkin. Teräksestä on mahdollista valmistaa hyvin erinäköisiä komponentteja. Sitä voidaan käyttää puhtaasti runkomateriaalina tai sen avulla voidaan toteuttaa koristeellisia ja tyylikkäitä elementtejä, joita on näkyvissä useissa julkisissa tiloissa. Monipuolisuutensa ansiosta teräs käykin niin suurten tehdashallien kuin pientalojenkin rakentamiseen. Sitä käytetään toki myös erilaisten kulkuvälineiden rakentamiseen sekä kulutustavaroiden valmistamiseen. 

Materiaalina teräs on myös jokseenkin ekologinen, sillä se voidaan kierrättää uudestaan lähes rajattomasti. Tärkeää onkin mahdollistaa tämä kierrätys, jotta materiaali saadaan uusiokäyttöön. Muun muassa vanhoja autoja voidaan hyödyntää teräsrakenteiden valmistamisessa.


jaa