Teollisuuden ja tuotannon uusimmat uutiset

Polyuretaanituotteet apuna ilmastonmuutoksen torjumisessa

Erilaisia muovilajeja käytetään erilaisiin tehtäviin. Tässä artikkelissa käsitellään hyvin monipuolista materiaalia nimeltään polyuretaani. Sitä käytetään laajassa kirjossa erilaisia tuotteita ja sillä on monia hyödyllisiä ominaisuuksia. Tällä materiaalilla voi myös olla yllättävän suuri merkitys taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan.

Polyuretaani loistaa niin rakennus- kuin käyttötavarateollisuudessa

Rakennusteollisuudessa käytetään useita erilaisia polyuretaanituotteita. Niillä on roolinsa niin lämmöneristäjinä kuin tiivisteinäkin. Esimerkiksi vaahtomuovi on tehty tästä materiaalista ja sitä käytetään niin patjoissa, kypärissä kuin pelastusliiveissäkin. Tästä monipuolisesta materiaalista voidaan valmistaa niin autojen ja pyörien pehmeitä osia, kylmälaitteiden tiivisteitä kuin kengänpohjiakin. Myös skeittilautojen pyörät on usein tehty tästä muovista. Polyuretaania käytetään vaateteollisuudessa esimerkiksi nahkaa jäljittelevänä materiaalina ja vedenpitävien vaatteiden valmistuksessa.

Umpisoluinen polyuretaani sopii tiivisteeksi kosteudelle alttiisiin paikkoihin, sillä sen sisältämä kaasu ja sen erityinen rakenne eristävät paremmin kuin monet muut materiaalit. Eristystehtäviin on saatavilla niin levymäisiä kuin ruiskutettaviakin polyuretaanituotteita. Tuotteita valmistaa esimerkiksi Artekno Oy. Ruiskutettavassa muodossa tämä materiaali on erittäin monipuolinen - sen avulla voi korjata erilaisia halkeamia ja se muodostaa kosteudenkestävän, tiiviin rakenteen. Näin rakennus on paremmin suojassa kosteusvaurioilta ja homeen muodostumiselta. Lämmöneristäjänäkin tämä muovi on omaa luokkaansa, sillä se eristää tehokkaasti ja vie vain vähän tilaa, jolloin energiansäästö voidaan maksimoida. Eristeenä sitä tarvitaan muihin materiaaleihin verrattuna huomattavasti vähemmän.

Muovista apua ympäristöongelmiin?

Polyuretaani kuuluu kertamuovien ryhmään. Kertamuovilla tarkoitetaan muovia, joka on valmistettaessa kovetettu muotoonsa. Tämän tyyppistä muovia ei voida sulattaa eikä näin ollen käyttää uudelleen, paitsi murskana esimerkiksi sementin valmistuksessa. Tämä materiaali voi kuitenkin monipuolisuutensa ansiosta olla tärkeä palanen kestävää kehitystä. Energiansäästö on yksi tärkeä elementti ympäristöongelmia ja ilmastonmuutosta vastaan taistellessa. Siihen, kuten yllä jo mainittiin, on polyuretaanilla eriomaiset edellytykset. Erinomaisen lämmöneristämisen, pitkäikäisyytensä, helppokäyttöisyytensä ja kosteudenkestävyytensä ansiosta tämä materiaali peittoaa monet näennäisesti ympäristöystävällisemmät materiaalit. Koska sitä tarvitaan vähemmän, myös tuotannosta, kuljettamisesta ja asentamisesta johtuvat päästöt saattavat olla pienempiä. Paitsi rakennusteollisuuden, on tämä muovi mullistanut myös kylmäsäilytyksen toimiessaan jääkaappien ja pakastimien eristeenä, ja sen avulla ruoan säilyvyys on parantunut huomattavasti. Polyuretaani, kuten moni muukin muovi, on mahdollista valmistaa biopohjaisista raaka-aineista.


jaa