Teollisuuden ja tuotannon uusimmat uutiset

Raikas vesi on elinehto - vedensuodattimella saat varmasti puhdasta vettä

Yleisesti ottaen hanavesi on Suomessa juomakelpoista sellaisenaan, mutta siinä saattaa siltikin olla hyvin vaihtelevia määriä erilaisia aineita. Näistä aineista kaikki eivät ole terveydelle eduksi ja ne vaikuttavat myös veden makuun. Avuksi epämiellyttävän makuiseen tai epäpuhtaaseen veteen voi hankkia vedensuodattimen. Näitä on markkinoilla on todella suuri määrä erilaisia, joten jokainen löytää varmasti tarpeeseensa sopivan laitteen.

Mitä kaikkea vedessä voi olla?

Sen lisäksi että veteen voi joutua esimerkiksi raskasmetalleja, mikromuovia ja kaikenlaisia putkista irtoavia aineita, voi siellä piillä myös erilaisia taudinaiheuttajia. Virukset, bakteerit ja loiset elävät vedessä ja kulkeutuvat näin huomaamatta ihmisen tai eläimen elimistöön. Niitä ei voi paljain silmin nähdä, joten silmämääräinen veden puhtauden varmistaminen ei ole riittävää. Vettä puhdistamalla voidaan myös taata sen matala kalkkipitoisuus. Liian kalkkinen vesi saattaa kertyä esimerkiksi putkiin ja kodinkoneisiin ja vahingoittaa niitä. Suodattamalla päästään eroon epämiellyttävästä mausta ja liiasta kloorista.

Erilaisia laitteita erilaisiin tarpeisiin

Vedensuodatinta voidaan käyttää niin meriveden kuin hanavedenkin puhdistamiseen. Ja kaikkeen siltä väliltä. Suodattaminen perustuu usein filtteriin ja aktiivihiileen, joiden avulla haitalliset aineet jäävät matkan varrelle. Jotkin laitteet toimivat käänteisosmoosi-nimisellä tekniikalla. Jos tarkoituksena on suodattaa esimerkiksi järvi- tai merivedestä juomakelpoista, kannattaa kääntyä asiantuntijan, kuten esimerkiksi Pumppulohja Oy Ab:n puoleen. Ammattilainen voi tehdä vedestä tarkan analyysin ja suositella juuri sen suodattamiseen sopivaa laitetta. Hanaveden puhdistamiseen on saatavilla monenlaisia itse asennettavia laitteita.

Kotitalouksiin on tarjolla erilaisia suodatustekniikoita, riippuen veden puhdistamisen tarpeesta. Jos vesi on kovin kalkkista, voi olla hyödyllistä yhdistää suodatin putkistoon niin, ettei kalkkivesi pääse pilaamaan laitteita. Näin laitteille voidaan mahdollistaa pidempi käyttöikä eikä pesuaineitakaan tarvita yhtä paljon. Jos taas kyseessä on juoma- ja ruoanlaittoveden maku tai halu suodattaa pois mahdolliset terveydelle haitalliset aineet, voidaan suodatin asentaa vaikkapa keittiön hanaan. Vettä on mahdollista suodattaa myös siihen tarkoitetuilla kannuilla. Tämä ratkaisu lienee edullisin vaihtoehto.

Usein matkustavalle tai retkeilyintoilijalle on suunniteltu matkaan helposti pakattavia pieniä laitteita, joita voi käyttää missä vaan. Retkiversioissa vesi pumpataan filtterin läpi, jolloin haitalliset eliöt jäävät filtteriin. Markkinoilla on myös sähköiseen varaukseen perustuvia matkakokoisia suodattimia. Näissäkin käytetään aktiivihiiltä nappaamaan raskasmetalleja ja kemikaaleja. 


jaa